Personeel inspireren

Deze module prikkelt de volgende zintuig(en): Voelen Ruiken Praten Kijken Doen

Was Goed

Posterontwerp : Laurien Mulder

Projecten met een bepaald thema zoals kippen, vakantie vroeger, buitenleven, thuisgevoel. Een voorbeeld is het project 'Was Goed' dat in het Flevohuis, Hogeweyk en Meer& Oever werdt uitgevoerd, met losse modules zoals de WasV(r)ouwen die tot in Limburg en Engeland optraden: Kunstenaars betrekken de verzorging bij nieuw werk dat ontstaat door de was sorteren, vouwen, ordenen, voelen en bespreken. Theatermakers delen speltechnieken met het zorgpersoneel en gaan berichten halen/brengen in de wijk Amsterdam Nieuw West met ‘Was Groet’ nieuwe lijnen leggen tussen jong en oud. Zintuiglijk theater rond Verwonderwas- een jurk vol verhalen en waslijnen gehaald, wordt besproken, uitgebeeld en gevoeld met grote en kleine was.
Met zeepsop en lucht wordt samen wind gemaakt met wasgoed, bellen opblazen, was gedroogd en worden luchtspelletjes met een föhn, een fietspomp of een omgekeerde stofzuiger. De vraag ‘Wat Was Goed? wordt als aanleiding genomen voor gesprekken over wat goed was en wasgoed was. Samen wordt het linnengoed omgetoverd tot beelden van textiel die voortkomen uit de herinneringen van de ouderen en hun verzorgers.

Project Was Goed in de zorglocatie Meer en Oever in Amsterdam Nieuw West vind plaats van 8 juni tot 18 augustus en is opgezet om de daginvulling van ouderen met dementie meer kleur te geven en de dagelijkse taken van verplegend personeel op speelse wijze te inspireren. Kunst kan veel betekenen voor ouderen met dementie. Vanuit deze overtuiging zette Vera Broos Was Goed op. Het project brengt kunstenaars samen met bewoners en medewerkers van zorginstellingen en mensen daarbuiten. Was Goed trekt de wijk in en sluit af met een expositie in de instelling die daarna verder kan reizen.
Was Goed is daarnaast ook bedoeld om het zorgpersoneel zonder hen extra te belasten te inspireren in hun dagelijks werk met kwetsbare ouderen. Vera Broos: “Eén van de knelpunten in de ouderenzorg is de overbelasting en het motiveren van personeel. Het personeel van Meer en Over krijgt nu zij zelf de was moeten gaan doen, een extra taak. Met Was Goed willen wij deze dagelijkse ‘taak’ als inspiratie gebruiken voor een spel. Familie en vrijwilligers betrekken we al bij onze activiteiten en het betrekken van de mensen rondom de ouderen heeft een absolute meerwaarde. Was Goed gaat ook berichten van buurtbewoners ophalen en naar ouderen brengen.”

De kunstenaars: Ulrike Bartels, Laurien Mulder, Riska Wijgergangs en Monique Hoving, Esmeralda Detmers en Rens Bouma

Met dank aan Amsta Amsterdam en Stichting RCOAK
Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg / Arts in Care Foundation

Meer afbeeldingen:

Deze module wordt bemand door:
Voeg deze pagina toe aan:

Was Goed

Was Groetjes
De wasvrouwen gaan bij de ouderen langs en maken er een dolle boel van. Wat valt er veel te lachen met wasgoed, te zingen en op te halen. De opmerkingen van de ouderen worden op zakdoekjes geschreven en aan de waslijn gehangen in de wijk. Buurtbewoners worden door de Wasvrouwen aangespoord om te reageren op de beschreven zakdoekjes en andere ouderen in de wijk worden opgezocht om bij te dragen aan de wasgroetjes –lijn. Vervolgens worden de WasGroetjes bij wijze van minicorrespondentie teruggebracht naar de ouderen.
Sopje
Daar rijdt een wagen volgeladen de afdelingen op met wonderlijke objecten die in een handomdraai omgetoverd kunnen worden in alles wat je nodig hebt op Wasdag. Met oude tentstokken wordt een waslijn over de tafel gespannen. Grote doorzichtige flessen gevuld met een sopje blijken handwasmachientjes te zijn, de slacentrifuge geweldig handig om het water uit de was te draaien. En ook wind om het wasgoed te laten wapperen is binnen handbereik.
Terwijl de kunstenaar de ruimte vult met een sfeer van mouwen opstropen en werk-aan-de-winkel, raakt ieder er als vanzelf op zijn of haar manier bij betrokken.
Was Vouwen
Een tafel vol lappen die dringend opgevouwen moeten worden: lappen met mooie motieven, lappen die zacht aanvoelen, oude lappen, nieuwe lappen – wie helpt?
Je kiest en vouwt de lappen die je aanspreken en al doende is dat het uitgangspunt voor lichtvoetige persoonlijke gesprekjes.
Als alle stapeltjes bijeengebonden zijn, proberen we er met z’n allen de hoogst mogelijke toren van te bouwen. Dat is niet makkelijk, de hele tafel geeft aanwijzingen en leeft mee.
Na afloop worden er wasgoedmedailles uitgereikt, dat heeft iedereen wel verdiend.

Wat Was Goed
Het linnengoed wordt versierd en besproken rond de naaimachine. Alsof het kerstfeest is – alles aantrekkelijk gerangschikt, de boventoon rood wit. Pièce de resistance de naaimachine.
Ieder die er zin in heeft kan aanschuiven voor het versieren van een theedoek.
Dat kan op meer manieren dan je denkt..van borduren tot geheimzinnige tekens met een (rode) textielstift. En alles wat er gaandeweg gebeurt is van even groot belang als het eindresultaat – de tactiele reacties op het materiaal, de kleine interacties.

De WonderWasJurk
Een sprookjesachtige jurk dient als decor voor zintuigtheater, waaruit het een na het ander wordt getovert: waslijnen, wasknijpers, wasgoed en nog veel meer. Met poppenspel en andere verrassende zintuiglijke theatervormen komt het Wasgoed tot leven en het duurt niet lang of iedereen speelt mee in wonderlijke wasgoed en andere verhalen!

Persoonlijke Postbodes

Monique Hoving en Riska Wijgergangs

Monique en Riska vormen samen de artistieke leiding van Blik Bijzonder. Blik Bijzonder is opgericht in 2008 en zoekt in het alledaagse leven naar bijzondere verhalen. Vaak, zo niet altijd, van mensen die in het dagelijks leven minder zichtbaar zijn. Theater en muziek wordt ingezet om verhalen vorm te geven.

De Persoonlijke Postbode werd in 2009 bedacht door Vera Broos voor Zona's Kiosk , en in 2013 werd door Riska en Monique een nieuwe invulling gegeven met De Persoonlijke Postbodes workshop voor vrijwilligers. Zie ook: De Wasvrouwen in Zona's Kiosk

Maak er wat van (voor vrijwilligers)

Laurien Mulder

Zie ook: "Speelkwartier" in Zona's Kiosk en "Weesbeesten" in project SNOES

De workshop Maak Er Wat Van betrekt vitale senioren die sinds het project De Tafel Van Vier zijn blijven deelnemen aan andere projecten van Vera Broos/ Zona's Kiosk. Ook word de workshop voor vrijwilligers die werd ontwikkeld i.s.m. Lauirie Kuipers van Amsta, voortgezet i.s.m. Amsta en LKCA als onderdeel van een Europees Grundvigproject.
Maak Er Wat van is gepresenteert bij Movisie, en werkt met een vaste groep vitale senioren aan kunstwerken in de openbare ruimte en verzorginhuizen, met kinderen, en in project Was Goed


Laurien Mulder is beeldend kunstenaar, runt een kinderatelier, werkt aan objecten met mensen in Nepal, en sloot zich in 2011 aan bij Zona's Kiosk als Community-Art-Lab (CALL)-kunstenaar. Je zou kunnen zeggen dat het de specialiteit is van Laurien om een situatie te creëren waarin er ruimte is voor onverwachte en bijzondere momenten en die vervolgens te vangen in woord en beeld.

De Verwonderjurk / Hartenvrouw

De verwonderjurk is het vervolg op de Grabbeljurken van Zona's Kiosk en ontwikkeld voor mensen met dementie als decor voor een voorstelling met zintuiglijk theater.

De Hartenvrouw gaat gehuld in een bruidsjurk. Zij treedt op in de eetzaal, de huiskamers maar ook 1 op 1 aan bed. Zij is ooit getrouwd met de Handschoen, maar heeft haar geliefde nooit ontmoet. Na honderd jaar wachten heeft ze haar hart in een koffer gestopt en loopt ze alle zorgcentra af op zoek naar liefde. Zij heeft een koffer vol enkele handschoenen en vraagt de ouderen om die te passen. Zij vraagt de ouderen wie zij lief hebben of waarderen. Samen met de bewoners opent ze haar koffer en een enorm groot zacht hart komt tevoorschijn. De oudere en de Hartenvrouw omhelzen gezamenlijk het hart, dat vervolgens wordt doorgegeven.

Esmeralda Detmers( tafel- en zintuiglijk theaterConcept Wonderjurk Grabbeljurk: Vera Broos

Over Esmeralda
Esmeralda Detmers is een oorspronkelijk denker, die met haar vele talenten kiest voor vernieuwing. Ze heeft zich ontwikkelt in het schrijven van scenario's en programma's en is actief als actrice en regiseur. Als Esmeralda ergens warm voor loopt, is ze niet te stoppen. Ze zet door en krijgt het proces op gang. Haar focus ligt in eerste instantie niet op het te behalen resultaat, maar op de weg naar dat resultaat toe. Een weg waarin zij oog heeft voor het tot hun recht komen van alle participanten: acteurs, deelnemers en toeschouwers. Om zodoende tot een goed resultaat te kunnen komen.

Muzikado

Jaqueline Fleskens, zangeres/muzikante
Jacqueline geeft mensen direct een liedje cadeau. Op basis van 1 of een reeks ontmoetingen maakt zij liedjes op maat. Dat kan serieus zijn of grappig zijn, net wat de bewoner nodig heeft. Jaqueline weet bij iedereen de juiste toon te zetten, verhalen krijgen bij haar liedjes los en zij neemt samen met bewoners even de tijd om een liedje te laten borrelen in haar hoofd. Mensen worden uitgenodigd om met Jacqueline hun verhaal te delen. Dit zet zij dan ter plekke om in een klein, geïmproviseerd liedje. Mensen gaan ontroerd, vaak blij naar buiten, met een muzikaal cadeautje in hun hart.
Voor project SNOES-kunst en dementie, werkte Jacqueline langere tijd met een groep bewoners aan muzikale levensverhalen.

Hier een liedje aan de hand van ontmoetingen met mevr. van der Wal aug-sept 2014:SNOES is een project van Vera Broos

Projectleider Vera Broos in HenPower Eitje

Zie voor meer informatie het menu op deze website: Vera Broos