TOK: Troetelkippen Ouderen en Kunst bij Amsta Van 't Hoflaan

Een half jaar lang brengen we HenPower activiteiten wekelijks naar van 'T Hoflaan , maar sinds 1 april 6 mooie Brahmakippen hun intrede hebben gedaan. Voor overzicht van kunstenaars die meedoen met HenPower, zie 'de bemanning'

HENPOWER EITJE door Stichting Kunst in de Zorg / Zona’s Kiosk

HenPower Eitje is een project voor zorginstellingen dat kunst, kippen en ouderen samenbrengt. Een bijzonder drietal dat tot veel creativiteit, plezier en nieuwe ontmoetingen leidt. De magie van kunst met kippenkracht!

Wat doen we in het HenPowerproject?
In een zorginstelling komt een kippenhok. Dit regelt de instelling zelf of wij helpen daarbij. Personeel, vrijwilligers en ouderen verzorgen de kippen. Onder onze leiding verzinnen kunstenaars rondom de kippen allerlei creatieve workshops en activiteiten en trekken ook de wijk in.

En wat er dan gebeurt… Ouderen bloeien op, ze komen in beweging en maken contact. Voor de kunstenaars leidt de interactie met de ouderen tot innovatie van hun kunst. Personeel raakt geïnspireerd en gaan er op hun eigen creatieve wijze mee aan de slag. Buurtbewoners doen mee aan de kunstacties, bezoeken de kippen, en komen zo in contact met de ouderen.

Kortom, een project dat op meerdere gebieden tot mooie dingen leidt.




















In HenPower Eitje komen kunst en zorg samen. Het unieke aan het HenPower project is het effect dat het heeft op verschillende groepen. Niet alleen bij de ouderen gebeurt van alles, maar ook bij het personeel, de mensen uit de buurt en de kunstenaars zelf. De kippen zijn hierin het krachtige bindmiddel.

Wat gebeurt er bij…

…de ouderen?
De ouderen doen mee aan allerlei kunstzinnige en culturele activiteiten die door de kunstenaars worden georganiseerd. Dit geeft veel plezier en gezelligheid, en stimuleert de creativiteit. De ouderen helpen mee met de verzorging van de kippen en alles wat daarbij komt kijken. Eten geven, eieren rapen, wormen steken, kippenhok schoonmaken, etc. Dit geeft ze een verantwoordelijkheidsgevoel. In plaats van verzorgde worden zij verzorger. De ouderen komen in beweging, ze gaan even naar buiten. Kijken naar de kippen. Of met ze praten. De kippen voeren. Eitjes rapen. De ouderen leggen contacten, met dieren én mensen.

…het personeel, de activiteitenbegeleiders en vrijwilligers?
Medewerkers raken geïnspireerd door de kunstenaars. Ze gaan op hun eigen creatieve manier aan de slag met het thema. Iedereen kan er op zijn of haar manier iets mee. Het kippenproject stimuleert medewerkers er met de ouderen op uit te gaan. En het mooie is, dat medewerkers én ouderen door het project samen voor iets zorgen, in plaats van de normale zorgsituatie, waarin de het personeel voor de oudere zorgt.

… de kunstenaars?
De kunstenaars geven creatieve workshops, trekken de wijk in, maken films met bewoners of muziek met kinderen. Ze bieden de ouderen nieuwe ervaringen en nemen hen mee op onbekende paden. Maar wat zij doen heeft niet alleen effect op de ouderen. Ook andersom gebeurt er wat. De interactie met de ouderen leidt bij de kunstenaar tot nieuwe creatieve werkvormen. Ook voor de kunstenaars is het een ontdekkingstocht.

… de mensen in de buurt?
Kunstenaars trekken met hun activiteiten ook de wijk in en brengen zo het project in contact met de buurtbewoners. Mensen uit de wijk doen mee met de kunstacties, bezoeken de kippen, of helpen mee in de verzorging. Zo komen ze in contact met de ouderen. Het project slaat op deze manier een brug tussen de instelling en de wijk.

Een bewezen effectief project
Het HenPowerproject is afkomstig uit Engeland waar het met veel succes in veertig instellingen is uitgezet. De Northumbria University heeft de positieve effecten van Henpower aangetoond. Het helpt in Engeland de eenzaamheid en depressie van ouderen in instellingen te bestrijden. Ook in Australië is HenPower een groot succes.

HenPower Eitje: een project op maat
Het HenPowerproject is geen standaardproject, maar wordt altijd op maat uitgevoerd, afhankelijk van de wensen, de mogelijkheden en het budget van de instelling. Zo kunnen wij het kippenhok plaatsen en vormgeven en ook meedenken over de verzorging. Maar dit kan de instelling ook zelf doen. Ook het betrekken van de buurt is een optie waar de instelling wel of niet voor kan kiezen. Is het budget een probleem dan kunnen we samen kijken naar mogelijkheden voor aanvullende fondsenwerving.

Wie zijn wij?
Met Stichting Kunst in de Zorg en Zona’s Kiosk brengen we met interactieve kunst kwetsbare ouderen in zorginstellingen in aanraking met nieuwe vormen van ervaring en communicatie. We werken met zo’n vijftien kunstenaars, theatermakers en muzikanten samen. We hebben inmiddels in meer dan veertig zorginstellingen projecten gedaan. Zo organiseren we projecten rond dementie, workshops voor vrijwilligers, en themaprojecten zoals Was Goed, Persoonlijke Postbodes, en projecten voor andere zorggroepen.

Meer weten?
Neem contact op met Vera Broos, oprichter en artistiek leider van Zona’s Kiosk en Stichting Kunst in de Zorg: 06 23040058
info@zonaskiosk.nl
www.zonaskiosk.nl

Deze voorstelling bevat de volgende module(s):