Zona's Kiosk, een reizend platform met kunst voor mensen in zorgcentra

Niet alleen het verzorgen van bewoners van zorgcentra is belangrijk, ook het verhogen van hun kwaliteit van leven is een steeds grotere behoefte. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar en welke rol kunnen kunstenaars spelen?
Met deze vraag is kunstenares Vera Broos in 2009 het project Zona’s Kiosk gestart. Zij wil hiermee het cultureel aanbod voor ouderen, met name diegenen die op eigen kracht minder in staat zijn cultuur in huis te halen, vergroten.


Voor de snel groeiende bevolkingsgroep van mensen in verzorgings- en verpleeghuizen, die al meer dan gemiddeld te maken krijgen met verlies en beperkingen, is het belangrijk om betrokken te blijven bij de maatschappij, cultuur, en menselijk contact. Zona’s Kiosk, een reizende ‘winkel’ vol interactieve kunstvormen- en personages, is helemaal afgestemd om bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Zona’s Kiosk wil de verrijking die cultuur kan geven, toebrengen naar deze grote en snel groeiende groep mensen, die niet of nauwelijks de deur uitkomen.
Zona’s Kiosk is een initiatief van beeldend kunstenaar en ex-vj Vera Broos. In totaal zestien kunstenaars vormen het team van Zona's Kiosk, waaronder zes nieuwe makers uit verschillende disciplines waaronder beeldende kunst, muziek, smaakconcepten, aanrakingskunst, poëzie, community-art, nieuwe media en theater.

Kunst op de bank en tot aan het bed
Zona’s Kiosk ontwikkeld installaties en personages waarmee mensen in de zorgcentra actief kunnen worden opgezocht, tot op de bank en tot aan het bed. Met kleine voorstellingen en artistieke diensten die de zintuigen aanspreken worden ook de alleroudsten en mensen met dementie bereikt.Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Now Our World
We werken in 2019 aan een intergenerationeel magazine, samen met Stichting S.M.A.A.K. ( Marlies Juffermans) en de Ongoing Project groep in Berliijn en Leipzich DL

( tijdelijke titel)

lees verder »

Gek Op Groen
Wat hebben kippen, boerenkool en eetbare bloemen met elkaar te maken? Kom het ontdekken en proeven tussen 11 en 12 (aanmelden nodig) in Gek Op Groen, de Open Dag Week van de Zorg in het Flevohuis.

lees verder »

Pyjama Party!
Ook in 2019 organiseren we weer een aantal Pyiama Partys in de avond uurtjes, o.a. in Het Flevohuis en de Open Hof in AMsterdam

lees verder »

Zorg voor cultuur!
2017, het jaar van nieuwe kunstenaars, nieuwe betrekken groepen zoals dove, blinde en revaliderende ouderen en wijkorganisaties, wonderlijke wandelgangen en...kippen! Met HenPower en meerdere bezoeken van Engelse partners en kunstenaars, slaan wij onze vleugels verder uit en zijn we tegelijk neergestreken in de zorginstellingen waar kippen van allerlei pluimage onderdak hebben gevonden en waar met behulp van het zorgpersoneel, een nieuwe generatie is uitgebroedt.

Namens het bestuur van Stichting Kunst in de Zorg, de kunstenaars van en andere deelnemers aan Zona's Kiosk, en mijzelf, wens ik u hele leuke kerstdagen en jaarwisseling toe!
Vera Broos, projectleider St.Kunst in de Zorg en producent van Zona's Kiosk

lees verder »

Troetelkippen bij Amsta
Na het succes van HenPOWER Eitje, dat vanaf juni is geadopteerd door het Flevohuis waar we de rest van het jaar activiteiten blijven ontplooien, is op 1 april bij Amsta project 'Tok' (Troetelkippen Ouderen en kunst ) gestart rond de kippen in de tuin en een door onze bouwers Rob Hagenouw en Nils Krook ontworpen kippenren. van de locatie van 't Hoflaan in Amsterdam Oost. 7 maanden lang bezoeken kunstenaars wekelijks de locatie met activiteiten rond de kippen.

Activiteiten rond de koe en het Ei zijn te volgen op de Facebookpagina "HenPower Eitje"

lees verder »