DE TAFEL VAN 4 IN HET PAROOL

Parool.nl
Kunstenaars en 55-plussers helpen kwetsbare ouderen
16-05-13 10:57 uur

Archieffoto. © anp
Vitale senioren gaan samen met kunstenaars activiteiten voor kwetsbare ouderen opzetten. Onder de naam 'De Tafel van Vier' willen zeven zorginstellingen meer creativiteit in de ouderenzorg brengen. Zo zullen er onder andere documentaires en boekjes gemaakt worden bij verschillende projecten.
Ook wordt de senioren interview- en speltechnieken aangeleerd, waarmee contact kunnen maken met hun kwetsbare leeftijdsgenoten. De ontmoeting tussen deze twee groepen staat voorop.

In de ouderenzorg ontstaat een steeds groter tekort aan vrijwilligers. Het aantal activiteiten neemt daardoor af, terwijl deze juist zo belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven in zorginstellingen. Veel vitale senioren, die net de arbeidsmarkt hebben verlaten, willen graag iets doen. Dan is het wel van belang dat zij hun eigen creativiteit kunnen ontwikkelen, zegt De Tafel van Vier.

De meewerkende kunstenaars en theatermakers komen uit kunstenaarsplatform Zona's Kiosk. De afgelopen jaren hebben zij gewerkt in meer dan 40 zorginstelling in heel Nederland. Vera Broos, projectleider van Zona's Kiosk en initiatiefnemer van De Tafel Van Vier: 'Onze werkwijzen in de ouderenzorg willen we nu gaan delen met vitale senioren die de ouderenzorg willen verkennen of als vrijwilliger nieuwe inspiratie willen opdoen. Zij kunnen hun ervaringen en ideeën ook weer door gaan geven aan nieuwe deelnemers.'

Geïnteresseerde 55-plussers kunnen zich opgeven via zonaskiosk.nl.Op 28 mei is de eerste kennismakingsdag in het Dr. Sarphatihuis.
Ook het Mozaïekhofje, het St. Jacob Wittenberg, De Flesseman, De Keijzer en het Czaar Peterpunt doen mee aan de actie.
(Redactie)
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3442253/2013/05/16/Kunstenaars-en-55-plussers-helpen-kwestbare-ouderen.dhtml

zie bijlage pdf

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Broze Verbeelding Begint!
Broze Verbeelding begint!

Vanaf maandag 10 juni gaat Vera Broos om te beginnen samenwerken met de kunstenaars Sandra Schouten (voedsel en rituelen), Anke van Vliet (poppenspeelster), Jaap Oostra (terugspeeltheater), Hein Walter (zorgkunstenaar). Tot en met augustus verzamelen we materiaal, ideeën en tips die we vanaf september gaan omzetten in proeftuinen met ouderen. De meest inspirerende bruikbare uitkomsten en inzendingen worden eind van het jaar in een boekje verspreid.

Zie de agenda voor activiteiten

Ook op afstand kunnen vrijwilligers, familieleden van zorgvragers, mantelzorgers en vrienden meedenken en doen! Heb je ideeën over waardevolle tijdsbesteding, creatieve tips, eigenwijze bezigheden, spelvormen, familierituelen? Stuur die dan op of maak een afspraak!

lees verder »

Now Our World
We werken in 2019 aan een intergenerationeel magazine, samen met Stichting S.M.A.A.K. ( Marlies Juffermans) en de Ongoing Project groep in Berliijn en Leipzich DL

( tijdelijke titel)

lees verder »

Gek Op Groen
Wat hebben kippen, boerenkool en eetbare bloemen met elkaar te maken? Kom het ontdekken en proeven tussen 11 en 12 (aanmelden nodig) in Gek Op Groen, de Open Dag Week van de Zorg in het Flevohuis.

lees verder »

Pyjama Party!
Ook in 2019 organiseren we weer een aantal Pyiama Partys in de avond uurtjes, o.a. in Het Flevohuis en de Open Hof in AMsterdam

lees verder »

Zorg voor cultuur!
2017, het jaar van nieuwe kunstenaars, nieuwe betrekken groepen zoals dove, blinde en revaliderende ouderen en wijkorganisaties, wonderlijke wandelgangen en...kippen! Met HenPower en meerdere bezoeken van Engelse partners en kunstenaars, slaan wij onze vleugels verder uit en zijn we tegelijk neergestreken in de zorginstellingen waar kippen van allerlei pluimage onderdak hebben gevonden en waar met behulp van het zorgpersoneel, een nieuwe generatie is uitgebroedt.

Namens het bestuur van Stichting Kunst in de Zorg, de kunstenaars van en andere deelnemers aan Zona's Kiosk, en mijzelf, wens ik u hele leuke kerstdagen en jaarwisseling toe!
Vera Broos, projectleider St.Kunst in de Zorg en producent van Zona's Kiosk

lees verder »