Zona's Kiosk als outsourceproject voor Museum Het Dolhuys in Haarlem

Van augustus 2011 t/m februari 2012 bezocht Zona's Kiosk als outsource-project van Museum Het Dolhuys in Haarlem, met zes kunstenaars zes Haarlemse Zorgcentra met de vraag: Wat is de kunst van het ouder worden? De resultaten en werk gemaakt samen met de ouderen worden door de kunstenaars vertaald naar werk dat wordt tenetoongesteld in het Dolhuys Museum.
De kunstenaars:
Riska Wijgergangs en Monique Hoving ( Straatje met een Praatje)
Sandra Schouten ( Smaakavontuur)
Veerle Lavoir ( De Persoonlijke Postbode )
Karien van Assendelft ( De Zwambtenaar)
Ulrike Bartels ( Sierraad op maat )Sandra Schouten maakte met bewoonsters van St.Jacob in de Hout aan de hand van hun smaken en zelfgemaakte koekjes een prachtige tafelloper voor in het Dolhuysmuseum "De Smaak van Hun Leven".
De bewoonsters, allen 90-plus, bezochten samen met Sandra de tentoonstelling "De Kunst van het ouder worden"
Sandra: "Ze stelden er veel vragen over (heb je dat allemaal geborduurd? hoe heb je de koekjes er in gekregen met de naaimachine? heb je dat allemaal zelf bedacht?), gingen in op de uitspraken die ik eruit had gelicht en het gesprek dat we in het verzorgingshuis tijdens de workshops hadden ging gewoon weer verder waar het gebleven was. Ook vertelde een mevrouw me opnieuw over alle heftigheden uit haar leven en hoe ze toch zo optimistisch en positief kon blijven na alle tegenslag: door in het nu te leven. Hier had ze een geweldig gedicht over geschreven wat ze mij en Vera heeft laten lezen.
Ook het bezoek aan de tentoonstelling verliep goed en de dame gingen open de uiteenlopende kanten van het ouder worden tegemoet. Ook heftigere beelden als dood, naaktheid & kwetsbaarheid traden ze met humor en nieuwsgierigheid tegemoet.
Kortom een verrijking voor ons allemaal.
En uiteindelijk werden wij - en jullie - nog beloond met koekjes!"

Hier het filmverslag:

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Het Dolhuys Museum Verhalenlijn
Na de expositie 'We Zullen Doorgaan' door kunstenaars van Zona's Kiosk en Haarlemse ouderen, wordt de samenwerking met Het Dolhuys Museum voortgezet in 2015. Eind oktober gaan we bewoners van Velserduin, Ijmuiden bezoeken en op 13 november is van de resultaten van de bezoeken. In opdracht van Museum Het Dolhuys maken kunstenaars en Vera Broos een 'verhalenlijn' bij de reizende versie van het museum , die volgend jaar verder zal gaan groeien

lees verder »

En We Gaan Nog Niet Naar Huis!
Kunstenaars en vrijwilligers die samenwerken sinds De Tafel van Vier, bezoeken ouderen in De Werf met We Gaan Nog Niet Naar Huis. Verhalen van vroeger, kinderkaarten, theater, workshops en: tentje opslaan of paraplu opsteken?

lees verder »

WasGoed
Was Goed kunstproject met ouderen en verplegend personeel

Kunstenaars betrekken de verzorging en ouderen van zorgcentrum Meer en Oever bij nieuw werk dat ontstaat door de was sorteren, vouwen, ordenen, voelen en bespreken. Theatermakers delen speltechnieken met het zorgpersoneel en gaan berichten halen/brengen in de wijk Amsterdam Nieuw West met ‘Was Groet’ nieuwe lijnen leggen tussen jong en oud. Zintuiglijk theater rond Verwonderwas- een jurk vol verhalen en waslijnen gehaald, wordt besproken, uitgebeeld en gevoeld met grote en kleine was.
Met zeepsop en lucht wordt samen wind gemaakt met wasgoed, bellen opblazen, was gedroogd en worden luchtspelletjes met een föhn, een fietspomp of een omgekeerde stofzuiger. De vraag ‘Wat Was Goed? wordt als aanleiding genomen voor gesprekken over wat goed was en wasgoed was. Samen wordt het linnengoed omgetoverd tot beelden van textiel die voortkomen uit de herinneringen van de ouderen en hun verzorgers.

Project Was Goed in de zorglocatie Meer en Oever in Amsterdam Nieuw West vind plaats van 8 juni tot 18 augustus en is opgezet om de daginvulling van ouderen met dementie meer kleur te geven en de dagelijkse taken van verplegend personeel op speelse wijze te inspireren. Kunst kan veel betekenen voor ouderen met dementie. Vanuit deze overtuiging zette Vera Broos Was Goed op. Het project brengt kunstenaars samen met bewoners en medewerkers van zorginstellingen en mensen daarbuiten. Was Goed trekt de wijk in en sluit af met een expositie in de instelling die daarna verder kan reizen.
Was Goed is daarnaast ook bedoeld om het zorgpersoneel zonder hen extra te belasten te inspireren in hun dagelijks werk met kwetsbare ouderen. Vera Broos: “Eén van de knelpunten in de ouderenzorg is de overbelasting en het motiveren van personeel. Het personeel van Meer en Over krijgt nu zij zelf de was moeten gaan doen, een extra taak. Met Was Goed willen wij deze dagelijkse ‘taak’ als inspiratie gebruiken voor een spel. Familie en vrijwilligers betrekken we al bij onze activiteiten en het betrekken van de mensen rondom de ouderen heeft een absolute meerwaarde. Was Goed gaat ook berichten van buurtbewoners ophalen en naar ouderen brengen.”

De kunstenaars: Ulrike Bartels, Laurien Mulder, Riska Wijgergangs en Monique Hoving, Esmeralda Detmers en Rens Bouma

Met dank aan Amsta Amsterdam en Stichting RCOAK
Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg / Arts in Care Foundation

lees verder »

Zona's Kiosk 2014
2014 was weer een fantastisch jaar voor Zona’s Kiosk. Kunstenaars van Zona's Kiosk bezochten 14 zorginstellingen in Amsterdam,Limburg en Eindhoven met bestaande en nieuwe modules.
2014 was een jaar dat in het teken stond van samenwerking met andere groepen als vrijwilligers, kinderen, familie en zorgmedewerkers, en van het betrekken van
gastluisteraars en -kunstenaars
In 2014 hebben we naast de reguliere uitvoeringen van Zona's Kiosk kunstenaars individueel, over langere tijd in zorginstellingen laten werken met mensen met dementie.
Tijdens het openbare “Expeditie SNOES” hebben we meer dan honderd bezoekers
van buiten mee op reis genomen door de zorginstelling en gesloten afdelingen, om kunstenaars aan
het werk te zien met bewoners en makers te spreken en ontmoeten.
Wij kijken met veel plezier terug op 2014 wensen u fijne kerstagen en en een gelukkig 2015
ook namens de kunstenaars van Zona's Kiosk,
Vera Broos

lees verder »

Voor het 3e jaar naar Zuid Limburg!
In 2012 bezocht Zona's Kiosk 3 instellingen in en rond Heerlen, in 2013 in en rond Valkenburg, en dit jaar gaan wij op 2 december nog zuiderlijker, naar het Dr.Ackenshuis in Gulpen en Langedael in Vaals.
Met: De Wasvrouwen, Knuffelkleindochter, Fluisterjazz, Smaakavontuur en Surprise!

lees verder »