Zona's Kiosk als outsourceproject voor Museum Het Dolhuys in Haarlem

Van augustus 2011 t/m februari 2012 bezocht Zona's Kiosk als outsource-project van Museum Het Dolhuys in Haarlem, met zes kunstenaars zes Haarlemse Zorgcentra met de vraag: Wat is de kunst van het ouder worden? De resultaten en werk gemaakt samen met de ouderen worden door de kunstenaars vertaald naar werk dat wordt tenetoongesteld in het Dolhuys Museum.
De kunstenaars:
Riska Wijgergangs en Monique Hoving ( Straatje met een Praatje)
Sandra Schouten ( Smaakavontuur)
Veerle Lavoir ( De Persoonlijke Postbode )
Karien van Assendelft ( De Zwambtenaar)
Ulrike Bartels ( Sierraad op maat )Sandra Schouten maakte met bewoonsters van St.Jacob in de Hout aan de hand van hun smaken en zelfgemaakte koekjes een prachtige tafelloper voor in het Dolhuysmuseum "De Smaak van Hun Leven".
De bewoonsters, allen 90-plus, bezochten samen met Sandra de tentoonstelling "De Kunst van het ouder worden"
Sandra: "Ze stelden er veel vragen over (heb je dat allemaal geborduurd? hoe heb je de koekjes er in gekregen met de naaimachine? heb je dat allemaal zelf bedacht?), gingen in op de uitspraken die ik eruit had gelicht en het gesprek dat we in het verzorgingshuis tijdens de workshops hadden ging gewoon weer verder waar het gebleven was. Ook vertelde een mevrouw me opnieuw over alle heftigheden uit haar leven en hoe ze toch zo optimistisch en positief kon blijven na alle tegenslag: door in het nu te leven. Hier had ze een geweldig gedicht over geschreven wat ze mij en Vera heeft laten lezen.
Ook het bezoek aan de tentoonstelling verliep goed en de dame gingen open de uiteenlopende kanten van het ouder worden tegemoet. Ook heftigere beelden als dood, naaktheid & kwetsbaarheid traden ze met humor en nieuwsgierigheid tegemoet.
Kortom een verrijking voor ons allemaal.
En uiteindelijk werden wij - en jullie - nog beloond met koekjes!"

Hier het filmverslag:

Meer afbeeldingen:

Voeg deze pagina toe aan:

Zona's Kiosk nieuws

Broze Verbeelding Begint!
Broze Verbeelding begint!

Vanaf maandag 10 juni gaat Vera Broos om te beginnen samenwerken met de kunstenaars Sandra Schouten (voedsel en rituelen), Anke van Vliet (poppenspeelster), Jaap Oostra (terugspeeltheater), Hein Walter (zorgkunstenaar). Tot en met augustus verzamelen we materiaal, ideeën en tips die we vanaf september gaan omzetten in proeftuinen met ouderen. De meest inspirerende bruikbare uitkomsten en inzendingen worden eind van het jaar in een boekje verspreid.

Zie de agenda voor activiteiten

Ook op afstand kunnen vrijwilligers, familieleden van zorgvragers, mantelzorgers en vrienden meedenken en doen! Heb je ideeën over waardevolle tijdsbesteding, creatieve tips, eigenwijze bezigheden, spelvormen, familierituelen? Stuur die dan op of maak een afspraak!

lees verder »

Now Our World
We werken in 2019 aan een intergenerationeel magazine, samen met Stichting S.M.A.A.K. ( Marlies Juffermans) en de Ongoing Project groep in Berliijn en Leipzich DL

( tijdelijke titel)

lees verder »

Gek Op Groen
Wat hebben kippen, boerenkool en eetbare bloemen met elkaar te maken? Kom het ontdekken en proeven tussen 11 en 12 (aanmelden nodig) in Gek Op Groen, de Open Dag Week van de Zorg in het Flevohuis.

lees verder »

Pyjama Party!
Ook in 2019 organiseren we weer een aantal Pyiama Partys in de avond uurtjes, o.a. in Het Flevohuis en de Open Hof in AMsterdam

lees verder »

Zorg voor cultuur!
2017, het jaar van nieuwe kunstenaars, nieuwe betrekken groepen zoals dove, blinde en revaliderende ouderen en wijkorganisaties, wonderlijke wandelgangen en...kippen! Met HenPower en meerdere bezoeken van Engelse partners en kunstenaars, slaan wij onze vleugels verder uit en zijn we tegelijk neergestreken in de zorginstellingen waar kippen van allerlei pluimage onderdak hebben gevonden en waar met behulp van het zorgpersoneel, een nieuwe generatie is uitgebroedt.

Namens het bestuur van Stichting Kunst in de Zorg, de kunstenaars van en andere deelnemers aan Zona's Kiosk, en mijzelf, wens ik u hele leuke kerstdagen en jaarwisseling toe!
Vera Broos, projectleider St.Kunst in de Zorg en producent van Zona's Kiosk

lees verder »