Geluksplekken Noord: kunstsafari's en bijeenkomsten

Buurt Safari’s
We organiseren vijf Kunstsafari’s in Amsterdam Noord. Startpunt is steeds De Die, Loenermark 900, vlak bij de eindhalte van de metro. We willen laten zien dat de dagelijkse omgeving bij en rond het Buikslotermeerplein veel meer te bieden heeft dan alleen de bekende attracties, met nieuwe manieren om de wijken, het winkelgebied, de parken, maar ook de metro en kleine stukjes groen of en portiek van een flat, van verassende informatie te voorzien.

Met elke Safari brengen we geluksplekken in kaart. Kunstenaars delen hun geheimen door te laten zien, horen, proeven en voelen wat hun ambacht/expertise zo bijzonder maakt. Hiermee inspireren ze de deelnemers om op een nieuwe manier naar hun eigen omgeving en situatie te kijken.1. 16 augustus 14.00
Groene Geluksplekken
Een ontdekkingstocht door groene plekken in de buurt en/of de stadsparken.

2. 20 september 14.00 Gelukkige Ogen
Gelukkige Geluiden
Een zoektocht met thema’s zoals filmmuziek , stadsgeluiden, of zelf aan de slag laten gaan met een soundtrack of lied, en / of teksten uit de literatuur en poëzie.

3. 1 november 14.00
Zintuigen Geluk
Plaatsen in de buurt geuren en smaken ontdekt worden en ingrediënten verzameld. De markt, horeca en mogelijk zelfs supermarkten dienen als inspiratie.

4. april 2024 (datum notk)
Gelukkige ogen
Een beeldende zoektocht naar specifieke straatkunst, mooie plekken en straatelementen, herinneringen

5. Week van 3 mei 2024: De WonderSpots Safari
Een tocht langs de resultaten van Geluksplekken Noord met kunstenaarsworkshops en optredens, een expositie en een expeditie. De presentatie dient ook om te laten zien wie de mensen achter de geluksplekken. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops waarin ze zelf creatief aan de slag gaan met geluksplekken en hun eigen persoonlijke verhalen en ervaringen delen.
De presentatie is ook de lancering van Wonderspots als platform waarop verhalen, audio en video te zien en beluisteren blijven bij locaties in Noord. De verhalen en video's zij gratis toegankelijk en online beschikbaar.Hierop kan men film- en geluidsbestanden afspelen bij plekken in de openbare ruimte, de kaart downloaden om te printen, en informatie over het project en deelnemers vinden.

Deze voorstelling bevat de volgende module(s):

Expedities, speurtochten en Safari's

We organiseren expedities, speurtochten en safari's in verpleeghuizen en in de openbare ruimte.

Voorbeelden zijn:
Spelen in de Spaarndammerbuurt 2022: speurtochten met kunstenaars en ouderen

Expeditie SNOES (Flevohuis)
Dit evenement speelde zicht af op de gesloten afdelingen en in de wandelgangen van de gesloten afdeling van het Flevohuis. Meer dan 100 gasten kwamen kijken, luisteren, voelen, beleven, proeven, spelen en mee-maken wat kunstenaars vormgaven met mensen met dementie.

Hieronder een verslag van Carola Kruiswijk over haar ervaring als bezoeker, te vinden op haar blog: http://www.leefgetijden.nl/als-woorden-niet-meer-werken

Vandaag bezocht ik Expeditie SNOES, een kunstproject voor mensen met dementie, in een verzorgingshuis.
Een project waarvoor je heel gevoelig afgestemd moet zijn, anders kijk, hoor en voel je er overheen. Het woord ritueel viel niet eenmaal, en toch was het een rituele ervaring.

Word ik wel eens met een koosnaampje aangesproken? Ja, vertel ik aan de dames van Wasv(r)ouwen. Ze stempelen het op een zakdoek. Ik heb mijn knuffelnaam bij me in lichtgroene stempelletters. Ik hoef het maar te lezen.

Ik schrijf een levensverhaal voor een Weesbeest. Een knuffel die op zoek is naar een nieuwe eigenaar. Wie ontfermt zich over mij als ik mijn oude leven kwijt ben? Hier maakt elk weesbeest een kans. Ik zie de foto’s van de nieuwe levens.

Ik laat me meenemen door de verzamelde levensmotto’s en verhalen van het Mijmerbureau. Ik hoor verhalen van mensen die op de rand verkeren van spreken, gissen en vergissen. Door de woorden heen luisteren is geboden. Het is een wonder als we elkaar verstaan.

Huid-aan-huid dansen in Café Tijdloos. Ik weet niet wie hij is, die me met moeite laat gaan omdat hij zo graag wil vertellen maar niet meer uit zijn woorden komt. Hij gaat dansen met de Knuffelschoondochter en ik zie hoe hij zijn vinger opsteekt als hij een melodie herkent. Ik ben dan al onderweg naar Muzikado. Mijnheer B. beweegt zijn knieën op de maat van de Waterkant en is verrukt als hij de gitaar op schoot krijgt en de zachte ploinkjes hoort. Snaar voor snaar.

Wie niet kan praten kan altijd nog zingen en fluiten. Die kan zich laten koesteren door alles wat tevoorschijn komt uit de bijzondere zakjes van de Verwonderjurk. Dansvoile of een vogelgezang. Bellenblaas of een nachtmelodietje voor boven de wieg. Een waaier om te wuiven als het even te veel wordt.

Dan zit ik geblinddoekt in een kring en praat over afhankelijk zijn met mensen die ik niet kan zien – en zij mij niet. Ik krijg onverwachte smaakbommetjes in mijn mond, op een moment dat ik niet kan beïnvloeden en met een intensiteit die ik niet kan voorzien.
Vrijheid bestaat uit neezeggen. Of uit overgave aan wat er komt. Ben ik ooit zover dat ik dat zonder spelen kan?

Verloren zijn en gevonden worden, verliezen en vinden. Ver voorbij woorden. Wat weet ik van veiligheid als je niets meer over hebt dan je eigen huid?
De wereld wordt zo klein als mijn vertrouwen.
Of zo groot.Informatie Expeditie SNOES:
Kunstenaars Ina Stockem, Laurien Mulder, Sandra Schouten, Riska Wijgergangs, Monique Hoving, Esmeralda Detmers, Karien van Assendelft, Jacqueline Fleskens. In opdracht van onderstaande concepten door Vera Broos, projectleider van Zona's Kiosk en initiatiefneemster van SNOES ontwikkelden kunstenaars aan de hand van ontmoetingen met mensen met dementie de volgende interactieve werkvormen:
Café Tijdloos- dans en beweging, aanraking en het scheppen van ontspannende of juist feestelijke ruimte
Muzikado- persoonlijke verhalen en achtergronden worden in de vorm van muziek en liedjes teruggegeven aan de mensen met dementie, hun naasten en de instelling waar zij verblijven
De Wasv(r)ouwen- alledaagse handelingen en rituelen, om mensen in de eigen omgeving deel te laten worden van theater- en spelvormen
De Wonderjurk- kleding vol geheime plekjes en materialen als decor voor zintuiglijk theater
Het Mijmerbureau- het vangen en naar buiten brengen van uitspraken van mensen met dementie
Suprise!- een uitwisseling op gang brengen tussen mensen met dementie en kinderen, aan de hand van persoonlijke teksten en 'wees-beesten'
Spelen Met je Eten- eet- en geurconcepten, tastzin en proeven als aanleiding om mensen met dementie te verbindenDeelnemende zorglocaties:
Het Flevohuis-Amsterdam Oost
De Keijzer- Amsterdam Centrum-oost
Het Czaar Peterpunt- Amsterdam Centrum-Oost
De Drie Hoven-Amsterdam Nieuw West
De Riekerhof- Amsterdam Nieuw West
Berkenstede- Diemen
Met SNOES hebben we zes Amsterdamse zorglocaties en zes fondsen* aan dit initiatief verbonden. Samen maken we ons sterk voor kunstparticipatie door mensen met dementie.

Vrijwilligers en mantelzorgers

Kunstenaars begeleiden vrijwilligers in het inzetten van hun creatieve talenten, en brengen de tips van mantelzorgers in beeld in Broze Verbeelding, een boekje en reizende voorbeeldenwand

Zona Online

Sinds corona hebben we activiteiten ontwikkeld voor smartphone en computer/TV. Momenteel werkt vera Broos aan een eigen paltform voor smartphone verhalenwandelingen: www.veramaps.nl