De Persoonlijke Postbodes/ Tafel van Vier

Zie voor eerdere uitvoeringen met de Persoonlijke Postbodes: De BEMANNING

Onder leiding van de Posbodes Riska en Monique gaan 55-plus vrijwilligers als postbodes de buurt (Plantage-Weesper en/of Nieuwmarktbuurt) en de instelling in om ont-moetingen te bezorgen tussen vitale en kwetsbare ouderen. Ontmoetingen tussen diverse bewoners binnen de instelling, maar ook tussen bewoners binnen de instelling en de vrijwilligers (vitale senioren, en tussen de vrijwilligers en buurtbewoners.

In de zorg instellingen gaan ze met een team van postbodes en postkarren vol met prachtig postpapier, enveloppen (van ini-mini tot enorm) en pakketjes in allerlei soorten en maten, op pad naar kleine en grote wensen, verhalen en berichten van kwetsbare ouderen. Deze postzaken hebben altijd een ontvanger nodig. Op deze manier zaaien de postbodes nieuwe ontmoetingen. Ook geven ze met zintuiglijke post een ‘ervaring’. De postbode is de vaste boodschapper van de kwetsbare oudere: hij schrijft samen de brieven, maakt samen pakketjes, leest post voor en wordt zo een maatje, vertrouweling en inspirator voor de kwetsbare oudere.

Daarnaast zullen zij de buurt ingaan, met een postkar vol aardige pakketjes, een theetafel en ansichtkaarten waarop buurtbewoners kaarten aan kwetsbare ouderen kunnen schrijven. Met een aangeklede postkar en in uniform (postbode/scouting), hebben de postbodes op buurtdagen gestaan en de markten rondom de wijk bezocht. Dit riep bijzonder veel interesse op. Veel buurtbewoners blijken het leuk te vinden om een kaart te schrijven aan kwetsbare ouderen. In zorginstelling Czaar Peterpunt zijn 24 ansichtkaartenvan kinderen uit een school teruggekomen.

Achtergrond informatie: zie ook De projectenpagina/ De Tafel Van Vier:
In april is het project DE TAFEL VAN VIER van start gegaan. Vitale senioren zijn in vierdaagse workshops op pad gegaan met kunstenaars en theatermakers, en bij twee workshops hebben zich twee extra activiteitenbegeleiders aangesloten omdat we ook willen kijken hoe de zorgmedewerkers mee kunnen denken. We bezochten ouderen in zeven zorgcentra en betrokken bewoners uit de wijk. Tot nu toe zijn in totaal 22 vitale senioren, waarvan de jongste 55 en de oudste 80 jaar, betrokken. Er zijn leuke spinn-offs zoals vitale en kwetsbare senioren die elkaar blijven opzoeken en een vbriefwisseling zijn aangegaan. De afgelopen maand zijn zeven nieuwe deelnemers met de workshops Maak Er Wat Van en Goud Zoeken aan de slag gegaan, ook zijn de Persoonlijke Postbodes op stap gegaan met eerdere en nieuwe deelnemende vitale senioren.

We vinden het geweldig leuk om nu bij onze vaste activiteiten met kwetsbare ouderen en kunstenaars ( www.zonaskiosk.nl ) nu vitale senioren te betrekken! Het blijkt dat de -voor ons nieuwe- groep vitale senioren, uit heel verschillende motieven meedoet. Sommigen werken al als vrijwilliger en zijn ex-mantelzorger, anderen zoeken gezelligheid en uitwisseling met elkaar, willen iets terug doen voor de maatschappij of specifiek met kwetsbare ouderen, sommigen willen meedoen aan cultuur en hun eigen talenten kunnen ontwikkelen en hun creativiteit kunnen inzetten. Toegang tot/verbondenheid met een gemeenschap van vrijwilligers (saamhorigheid binnen de groep) is een belangrijke motivatie; de onderlinge contacten motiveren tot deelname. Het valt ook op dat de grens vitaal-kwetsbaar niet zo scherp te trekken is; sommige deelnemers/vrijwilligers zitten in een heel kwetsbare situatie, hebben te maken met verlies, eenzaamheid of gezondheidsproblemen (de oudste is 80) en sommige mensen in de zorgcentra zijn zeer vitaal. Een deel van de nieuwe deelnemers geeft aan niet zelf (alleen) of zonder de kunstenaar het vrijwilligerswerk op te zullen pakken, maar wel graag door te willen gaan met een groep of onder begeleiding van de kunstenaar. Ook de ontvangst door en betrokkenheid van de zorgmedewerker speelt hierbij een belangrijke rol. Het zich welkom voelen en een ‘klik’ met de medewerkers ervaren, motiveert nieuwe deelnemers om terug te komen en door te willen gaan met het vrijwilligerswerk in de ouderenzorg.

Er is een Facebookpagina waarop foto\'s te zien zijn van de activiteiten: https://www.facebook.com/pages/De-Tafel-Van-Vier/145739692261044
Achtergrond informatie is de vinden op de Tafel Van Vier projecpagina van Zona\'s Kiosk: http://www.zonaskiosk.nl/detail.php?id=31

Deze voorstelling bevat de volgende module(s):