Hartenvrouw/ wonderrok

Esmeralda Detmers

Dit bemanningslid beheert de volgende module(s):

Mode en identiteit

Modeshowproject 2020-2021 Cordaan Amsterdam Noord

We gingen op zoek naar de expressie die iemand nog in zicht heeft, al met een kleine ingreep konden mensen deelnemen.
De onderdelen, voortkomend uit workshops waren erop gericht om de bewoners te verleiden tot bijdragen door middel van bedrukken van kleding, tekenen, teksten bedenken, maken van poëzie en ander gebruik van materialen. Mode en catwalk dienden als decor en tool voor het (mee)beleven van fantastische en theatrale elementen, d.m.v. inzoomen en tactiele onderdelen die uitlokten tot (inter)actie, handelen en gesprek. Bewoners konden deelnemen aan workshops met beprinten van textiel, voorwerpen, wasgoed e.d., die resultaten opleverden resultaten als een onderdeel van de modeshow (vanwege Corona gepland in april-mei 2021) Creatief taalgebruik en de poëzie van taal ( uitdrukkingen, uitspraken) werden tijdens de ontmoetingen opgetekend en in de modeshow verwerkt.

Pyjama Pret

Sinds 2014 organiseren we de pyiamaparty. Het idee onstond tijdens onze activiteiten in Limburg en Brabant. Sindsdien vind de Pyiamaparty plaats als vaste prik in het Flevohuis met iedereen in pyiama. Muziek, smaakavontuur, radio en andere spelletjes voor in de vroege avond uurtjes.

In 2021 zijn we uit gaan breiden met PYJAMA PRET , met activiteiten voor in de ochtend en middag.

Was Goed

Was Goed kunstproject met ouderen en verplegend personeel

Kunstenaars betrekken de verzorging en ouderen bij werk dat ontstaat door de was sorteren, vouwen, ordenen, voelen en bespreken. Theatermakers delen speltechnieken met het zorgpersoneel en gaan berichten halen/brengen met ‘Was Groet’ nieuwe lijnen leggen tussen jong en oud. Zintuiglijk theater rond Verwonderwas- een jurk vol verhalen en waslijnen gehaald, wordt besproken, uitgebeeld en gevoeld met grote en kleine was.
Met zeepsop en lucht wordt samen wind gemaakt met wasgoed, bellen opblazen, was gedroogd en worden luchtspelletjes met een föhn, een fietspomp of een omgekeerde stofzuiger. De vraag ‘Wat Was Goed? wordt als aanleiding genomen voor gesprekken over wat goed was en wasgoed was. Samen wordt het linnengoed omgetoverd tot beelden van textiel die voortkomen uit de herinneringen van de ouderen en hun verzorgers.

Kunst kan veel betekenen voor ouderen met dementie. Vanuit deze overtuiging zette Vera Broos Was Goed op. Het project brengt kunstenaars samen met bewoners en medewerkers van zorginstellingen en mensen daarbuiten. Was Goed trekt de wijk in en sluit af met een expositie in de instelling die daarna verder kan reizen.
Was Goed is daarnaast ook bedoeld om het zorgpersoneel zonder hen extra te belasten te inspireren in hun dagelijks werk met kwetsbare ouderen. Vera Broos: “Eén van de knelpunten in de ouderenzorg is de overbelasting en het motiveren van personeel. Het personeel van Meer en Over krijgt nu zij zelf de was moeten gaan doen, een extra taak. Met Was Goed willen wij deze dagelijkse ‘taak’ als inspiratie gebruiken voor een spel. Familie en vrijwilligers betrekken we al bij onze activiteiten en het betrekken van de mensen rondom de ouderen heeft een absolute meerwaarde. Was Goed gaat ook berichten van buurtbewoners ophalen en naar ouderen brengen.”

Met dank aan Amsta Amsterdam en Stichting RCOAK
Vera Broos, Stichting Kunst in de Zorg / Arts in Care Foundation